Värderingarna bygger på data om sålda bostäder som samlas in från flera olika källor. Värdet räknas fram med en modell som baseras på artificiell intelligens.
Den information som används är grundläggande saker som läge, storlek, antal rum, byggår med mera. Det finns mycket som modellen inte tar hänsyn till, som till exempel skick, utsikt, balkong, takhöjd, typ av planlösning, antal badrum, ljusinsläpp och läge i huset. För att få en mer anpassad värdering så rekommenderar vi kontakt med en fastighetsmäklare.
Ibland är det svårt att värdera
Det finns vissa bostäder som är svåra att värdera, exempelvis:
- Bostäder som ligger i områden med väldigt få liknade försäljningar, exempelvis bostadsrättslägenheter i glesbygdskommuner med låga priser.
- Speciella bostäder som är väldigt attraktiva, som villor med fina strandtomter.
- Bostäder som avviker från andra bostäder, exempelvis att de är ovanligt stora eller ovanligt små, eller bostäder som är i väldigt gott eller väldigt dåligt skick jämfört med annat som sålts i närheten.
- Bostäder som ligger avskilt eller svårtillgängligt.
- Bostäder som är utsatta för buller eller andra störningar på grund av sitt unika läge, dvs något som drar ned värdet men som inte påverkar andra liknande bostäder i närheten.
Värderingarna förändras
När modellen tränas om, vilket sker löpande, så kommer värderingarna att röra sig något. Främst är det prisutvecklingen i området som gör att värdena förändras. I vissa fall kan dock förändringen bli större. Det kan till exempel bero på att ett par grannar precis sålt sina bostäder till ett ovanligt högt eller lågt pris.
Hur ska jag tolka min värdering?
Se värderingen som en indikation. I genomsnitt och för de flesta bostäder så är precisionen i värderingsmodellen väldigt bra. Det kan dock finnas många skäl till att en statistisk värdering avviker från vad du skulle få för bostaden om du säljer den. Därför rekommenderar vi alltid att du kontaktar en fastighetsmäklare om du vill känna dig mer säker på din bostads värde.